Holtágak birodalma - Andrássy örökségtúra kerékpáros túra a Nyíri Mezőségben

Holtágak birodalma - Andrássy örökségtúra kerékpáros túra a Nyíri Mezőségben - ezzel a címmel  szervez az SZSZBMFÜ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft.  közösen a Europe Direct Tájékoztatási Központtal egy napos nyílt kerékpártúrát a Kulturális Örökség Napján, 2016. szeptember 17-én.


Az idei év ötödik kerékpáros örökségtúráján ezúttal a holtágak birodalmába, a Nyíri Mezőség felfedezésére indulunk. A Nyíri Mezőség tenyérnyi része Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati szegletének, ez a föld átmenet a Nyírség és az alföld puszta világa között. A nyírségi homok és a puszták árnyékában formálódó vidéken tette meg az első lépést Széchenyi István a Tisza szabályozására. A XIX. században lezajló folyószabályozás következtében holtágak sora jött létre, vadregényes arcot adva e vidéknek.  A tájat az anyameder, a lefűződött kanyarulatok hálója és a partjaikat borító galériaerdők sűrűje határozza meg. A túra során felfedezzük a Nyíri Mezőség természeti és kulturális értékeit.

 

A Tisza és holtágai mentén természetvédelmi területek, természeti értékek láncolata található. A Nyíri Mezőség legértékesebb természeti értéke Tiszavasvári határában, a 36-os út mellettiFehér-szik, amelyet 1977-ben nyilvánítottak természetvédelmi területté. Megtekintjük Tiszavasvári egyik elfeledett műemlékét a Kornis-kastélyt, amely a XIX. század elején épült klasszicista stílusban. Ezt követően a Nyíri Mezőség ökoturisztikai központjába,Tiszalökre érkezünk, ahol megismerkedünk a kenyérgyári holtág élővilágával. Tiszadadán a Tisza varázslatos látványt nyújt, itt ismerkedünk meg e táj gasztronómiai különlegességeivel. Utunk végén a Nyíri Mezőség és egyben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye leghíresebb műemlékéhez a tiszadobi Andrássy-kastélyhoz érkezünk. A soktornyos, romantikus külsejű épület mintájául a legnagyobb valószínűség szerint egy francia Loire-menti kastély, a Chaumont-sur-Loire szolgált. Az épület felújítása az elmúlt évek egyik legnagyobb idegenforgalmi beruházása volt a térségben, így ma, egykori fényében csodálhatják meg a látogatók Magyarország egyik legszebb historizáló stílusú kastélyát.

 

Indulás, érkezés

 

Túra időpontja: 2016. szeptember 17.(szombat)
Gyülekező kerékpárral 8:30-tól Nyíregyházán, a Kossuth téren a Kossuth szobornál.
Indulás :9:00 óra.

 

Érkezés:Vonattal, vagy kerékpárral lehetséges. A vonat a tiszalúcivasútállomásról  17.54-kor indul vissza Nyíregyházára.(Menetidő 1 óra 20 perc, 68 km, a teljesárú menetjegy 1300 Ft, kerékpárjegy 325 Ft.)                      A kerékpárszállítás miatt szükséges megrendelni a vagont, ezért kérjük, jelezzék az utazási szándékot a dzs@szszbmfu.hu címen, a jelentkezési határidőig!

                                                                                             

Útvonal és teljesítendő távolság

Útvonal:Nyíregyháza –Tiszavasvári (30 km) - Tiszalök (7 km) – Tiszadada (8 km) – Tiszadob (8 km) – Tiszalúc (11 km).
Teljesítendő táv összesen: 64 km
Haladási átlagsebesség: 18 km/h

Látnivalók:

1. Tiszavasvári, Fehér-szik természetvédelmi terület 2. Tiszavasvári Korniss-kastély 3. Tiszalöki kenyérgyári holtág és arborétum 4. Tiszadada Tisza-kanyar 5. Tiszadob, Andrássy-kastély


További információk

Költségek: A túra önköltséges (felmerülő költségek:étkezés, belépődíjak, vonatjegy). A szervező sem regisztrációs díjat sem részvételi díjat nem számít fel.

Jelentkezési határidő: 2016. szeptember 9.(péntek)

Jelentkezés :
SZSZBMFÜ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. , Nyíregyházán a  Benczúr tér 7.
Demeter Zsuzsa (szervező)
email:
dzs@szszbmfu.hu
tel.: +36  30/466-5274

Felszerelés:

A KRESZ előírásnak megfelelő kerékpár, amely két különálló működő fékkel van ellátva, elől fehér, hátul piros lámpával és fényvisszaverő prizmával, az első keréken két darab küllő prizmával, illetve csengővel van felszerelve. Szükség lehet esővédő ruházatra, kerékpárjavító szerszámra, elsősegélycsomagra, láthatósági mellényre, kerékpáros kesztyűre, fejvédőre, tartalék belsőre, vízre. A túra során szerviz szolgáltatást biztosítunk.

Túravezetők:Deák Attila, Dobos Péter (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft.)

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel  nem léphet fel.  A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.
A túrán fotó és videófelvétel készül.


www.szszbmfu.huwww.templomut.huhttps://www.facebook.com/kozepkoritemplomokutja/

2016-09-05 08:12:04