A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

 Középkori Templomok Útja

A Középkori templomok útjának szatmári szakaszának átfogó bemutatását szolgálja az a több mint 400 oldalas illusztrációkban gazdag kötet, amely a „Középkori egyházi építészet Szatmárban” címet viseli. A könyvet egy jeles és elismert szakemberekből álló nemzetközi kutatói csoport készítette. A kötet limitált példányszámban jelent meg, azonban a nagyfokú érdeklődésnek köszönhetően a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. gondozásában megjelent a kötet 2. kiadása azzal a céllal, hogy egy országos terjesztés keretében a térség és a téma iránt érdeklődő laikus és szakmai közönséggel megismertesse ezt az egyedülálló örökséget. A kötet minden eddiginél részletesebb információt nyújt a középkori egyházi építészetről a történeti Szatmárban. A Magyar Tudományos Akadémia II. Filozófiai és Történelemtudományok Osztályának Művészettörténeti Tudományos Bizottsága 2012 végén „Opus Mirabile” díjban részesítette a kötetet.

 

LETÖLTÉS


A 2011-ben megjelent Középkori egyházi építészet Szatmárban című tanulmánykötet sikerét követően lehetőségünk nyílt a folytatásra. Jelen könyv témájában követi a templomút területi kiterjesztését, így a tárgyalt templomok Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északi részén és Kárpátalján találhatók. Az idegenforgalmi projektet megelőző tudományos előkészítő munka eredményeit tárja a könyv az olvasó elé. A kötetban nagyban támaszkodtak az eddig publikált eredményekre. A könyv nagyobb terjedelmet szentelt a kárpátaljai templomoknak, amelyek tudományos igényű bemutatására eddig minimális publikáció született. A könyv nagy hangsúlyt fektet a legújabb eredmények bemutatására, a huszti, viski, palágykomoróci, baktalórántházi falképfeltárások, beregszászi épületkutatások országos jelentőséggel bírnak. A tudományos igényű publikáció meghatározó szerepet tölt be, hogy a szakma és a közvélemény figyelmét felhívja erre a páratlan értékű műemlékállományra. A második ütem keretében lehetőség nyílt több Kárpátaljai templom falkutatására és freskóinak feltárására. A program tudományos eredményei közé tartozik a palágykomoróci, viski falkutatások elvégzése és a templomban lévő falképek feltárása.

 

LETÖLTÉS


Jelen tanulmánykötet a sorozat egyfajta zárása, ahol Szabolcs-Szatmár-Bereg, Szatmár és Hajdú Bihar megyei templomok szerepelnek. A bevezető dolgozat bemutatja a program harmadik elemének részleteit. A kötet egyrészt tárgyalja a vidék művészetének már a reformációhoz köthető periódusát, valamint beszámol a korábban végzett és a jelen projekthez kapcsolódó épületkutatásokról és helyreállításokról. A történeti bevezető után átfogó tanulmányokat olvashatunk a régió gótikus építészetéről, a protestáns falfestésekről, Milota kapcsán a famennyezetekről, a debreceni Református Kollégium Múzeumának kincseiről, a berekböszörményi református templom építéstörténetéről és a régió kiemelkedő építményéről, a már nem létező debreceni Szent András-templomról. Bemutatjuk a tiszabezdédi református templom különleges szobrászati díszét, nagy jelentőségű a nyírbátori Szent György-templom fedélszékének dendrokronológiai vizsgálata, amelynek eredménye segít a templom építési idejének meghatározásában. Több görög katolikus templom újabb kutatási eredményeit is közöljük. Régészeti ásatások hozták felszínre Biri és Sárköz templomainak maradványait. A projekt jelen üteméhez kapcsolódóan templomkutatások történtek Kölcsén, Vámosorosziban, Gacsályon, Berében, Csomaközben, Krasznacégényben, amelyeket helyreállítások követtek, az eredményeket részletesen tárgyaljuk. Ide kapcsolódnak a vetési református és a zajtai római katolikus templomokról szóló írások. Két korábbi, már-már legendás helyreállítás folyamatát mutatja be a tervező építész Szamosújlak és Nagyszekeres kapcsán. A kötetet bibliográfia és angol nyelvű összefoglalás zárja.

Az első két könyv a középkori templomépítészetre és falfestészetre fókuszált, a zárókötet történeti és művészeti szempontból is illusztrálja a régiónak a reformáció kialakulásában és terjesztésében játszott szerepét.

 

LETÖLTÉS