A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

 Középkori Templomok Útja

KÖZÉPKORI TEMPLOMOK ÚTJA KERÉKPÁROS ÖRÖKSÉGTÚRA A REFORMÁCIÓ EMLÉKÉVÉBEN 2017. június 3-5.

Idén, a reformáció 500 éves évfordulója jegyében szerveződik a Középkori templomok útja Reformáció örökségtúra. A Felső-Tisza-vidék középkori templomokban a Kárpát-medence egyik leggazdagabb régiója. De nem csak a templomok magas száma, hanem azok művészi színvonala is rendkívül jelentős. Ami igazán különlegessé teszi ezeket a gyönyörűen díszített templomokat, hogy a középkor és a reformáció korának öröksége egyszerre látható bennük. Ötszáz évvel a lutheri tanok kihirdetése után is itt állnak élő bizonyítékai a középkor és az újkor művészeti együtthatásának, amelyek a Felső-Tisza-vidék káprázatos középkori templomaiban öltenek testet.

A reformáció művészeti örökségéből kétségkívül az egyik legkiemelkedőbb értéket a berendezési tárgyak képviselik. A legtöbb gyülekezet a XVIII. század végére erősödött meg annyira, hogy a már helyreállított templomában díszes szószéket vagy karzatot tudott felállítani. A református templomok ékességei a gazdagon faragott szószékek. Külön említést érdemelnek a festett, kazettás mennyezetek. Általában jellemző volt, hogy a törökök kiűzése után a templomok újjáépítésekor a beomlott boltozatokat nem építették vissza, helyettük egyszerűbb famennyezeteket készítettek, amelyeket viszont festéssel díszítettek. Elsősorban a református templomokat jellemzik ezek az igen látványos, sokszor tanítói céllal készített, festett mennyezetek, amelyek közül ebben a régióban kiemelkedik a csengeri, a gyügyei, a sonkádi, a gacsályi, a csengersimai, tákosi református templomok kazettás mennyezete.

A templomok a közép és kora újkorban nem csak belül, hanem kívül is festettek voltak. Ennek legszebb példáit Márokpapin, Csarodán, Vámosatyán és Sonkádon láthatjuk.

Ezen kívül a Felső-Tisza-vidék meghatározó jelentőséggel bírt a reformáció magyarországi előretörésében és elterjedésében. Több olyan zsinatot is tartottak ezen a vidéken, amely formálta a magyarországi reformáció teológiai arculatát. Legjelentősebb az 1576-ben megrendezett csengeri zsinat, amely elfogadta a Méliusz Juhász Péter által összeállított „csengeri hitvallást”.

A hely változatossága, a látnivalók  gazdagsága jellemzi a túrát.

 

A túrát az SZSZBMFÜ Nonprofit Kft. és a keretein belül működő Europe Direct Tájékoztatási Központ szervezi.

 

PROGRAM

1. nap (2017.június 3. szombat)   A táv hossza: 41,1 km   

               Gyülekező   5:45-től a  nyíregyházi vasútállomáson.

               Indulás:        6:27-kor vonattal Fehérgyarmatra.

               10:00-kor tovább indulunk Fehérgyarmatról kerékpárral.

Útvonal: Cégénydányád (7,2 km) – Gyügye (1,8 km) – Szamosújlak (1,7 km) – Szamostatárfalva (8,8 km) – Csenger (6,2 km) – Csengersima (3,7 km) – Csegöld (5,8 km) - Jánkmajtis (5,9 km)

Látnivalók: 1. Cégénydányád, Kölcsey-Kende-kúria  2. Gyügye, Europa Nostra Díjas református templom  3. Szamosújlak, Europa Nostra Díjas református templom 4. Szamostatárfalva, református templom 5. Csenger, református templom és Makovecz városközpont 6. Csengersima, református templom 7. Csegöld, görög katolikus templom 8. Jánkmajtis, római katolikus templom

2. nap (2017. június 4. vasárnap)  A táv hossza: 60,5 km.

8:00-kor indulunk Jánkmajtisról kerékpárral.

Útvonal: Jánkmajtis (Zsarolyánon keresztül) - Nagyszekeres (7.5 km) – Kisszekeres (3 km) – Vámosoroszi (4,4 km) – (Mándon és Penyigén keresztül) Fehérgyarmat (16,1 km) – (Kisaron keresztül) Tivadar(11km)–Tarpa(5,8km)–Márokpapi(6,1km)–Beregdaróc(6,6km)                    

Látnivalók: 9. Nagyszekeres, református templom  10. Kisszekeres, református templom  11. Vámosoroszi, református templom 12. Fehérgyarmat, református templom 13. Tivadar, szabadstrand 14. Tarpa, református templom, száraz malom 15. Márokpapi, református templom 16. Beregdaróc, református templom

3. nap (2017. június 5. hétfő)  A táv hossza: 50 vagy 74 km.

8:00-kor indulunk Beregdarócról kerékpárral.
Beregdaróc – Barabás (15,7 km) – Vámosatya(10,5 km) – Csaroda(8,8 km) – Tákos (3,5 km)– (árapasztón ) Vásárosnamény (11,5 km)  és/vagy Kisvárda (24 km)

Látnivalók:  17. Barabás, Kaszonyi-hegy  18. Vámosatya, református templom  és Büdy várrom 19. Csaroda a „mosolygó szentek” temploma 20. Tákos, a „mezítlábas Notre Dame  20. Beregi múzeum, Vásárosnamény

Visszaút:  Vásárosnaményból (16.37 óra) vagy Kisvárdáról (15.28) vonattal.

A Reformáció örökségtúra kerékpárúra teljes hossza  152 km (vagy 24 km-rel több).

 

Költségek:    A túra önköltséges és az étkezés gyakorisága szabadon választott!

Jelentkezés :  2017. május 15-ig a dzs@szszbmfu.hu e-mail címen, vagy a 30/466-5274-es telefonszámon, esetleg személyesen. Cím: Nyíregyháza, Benczúr tér 7. 

Túravezetők: Deák Attila, Dobos Péter,
Szervező: Demeter Zsuzsa

Felszerelés:
A KRESZ - előírásnak megfelelő kerékpár!
(Esővédő ruházat, kerékpárjavító szerszám, elsősegélycsomag, láthatósági mellény, kesztyű, fejvédő, tartalék tömlő, hátizsák/kerékpáros táska, elemlámpa.) A túra átlagsebessége: 18 km/h

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.

A program változtatási jogát fenntartjuk!

www.templomut.hu; www.temple-tour.eu

2017-05-10 12:13:11