A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

 Középkori Templomok Útja

Lezárult, de nem marad abba a Középkori templomok útja népszerűsítése

Az SZSZBMFÜ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft., a Tiszántúli Református Egyházkerület és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület közös pályázatot nyújtott be 2014. év végén a Magyarország-Románia Határmenti Együttműködési Program kiegészítő forrás támogatására. A pályázaton nyert mintegy 66 ezer euróból lehetővé vált a Középkori templomok útja program folytatása fél éven át.

A kiegészítő forrás jóvoltából a Tiszántúli Református Egyházkerület elvégezte a Gacsályi református templom famennyezetének restaurálását, amely valaha a Felső-Tisza-vidék legnagyobb famennyezetével büszkélkedhetett. (Mára ennek csak egy része maradt meg.)

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület elvégezhette  Erdély legnagyobb román kori monostortemplomának, az Ákosi református templom belső berendezéseinek restaurálását.

Az SZSZBMFÜ – ugyancsak a kiegészítő forrásból egy komplex és igen sikeres marketing kampányt valósíthatott meg az elmúlt hónapokban. Ennek keretében szerveztünk Study tourt újságírók számára, ahol a hazai és a határon túli sajtó is képviseltette magát. Promóciós eseményeket -könyvbemutatókat, időszaki kiállításokat és konferenciákat szerveztünk a Középkori templomok útja népszerűsítése érdekében a magyar-román határtérség meghatározó turisztikai centrumaiban: Nagyváradon, Nagykárolyban, Debrecenben, Hajdúszoboszlón, Szatmárnémetiben.. Egy közel 30 méteres installációt állítottunk ki Nagyváradon a Lórántffy Zsuzsanna Egyházi Központban, Nagykárolyban a Károlyi Kastélyban, a Debreceni Nagytemplomban, Hajdúszoboszló főterén a turisztikai szezon közepén és Szatmárnémetiben a Partiumi Magyar Napokon. A rendezvények hatására újabb tízezrekkel sikerült megismertetni a Középkori templomok útját.

A kiegészítő forrás tette lehetővé a  Túravezetői képzést is. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei és Nyíregyháza Városi Természetbarát Szövetséggel együttműködve valósítottunk meg gyalogos és kerékpáros bronzjelvényes túravezetői képzését. A képzés során 22 fő tett sikeres vizsgát, akik a Középkori templomok útja túravezetői lesznek. Az ünnepélyes oklevélátadás augusztus 28-án, pénteken volt az Ügynökség Benczúr utcai épületében.

 

2015-09-04 09:39:06