A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Középkori Templomok Útja

SAJTÓKÖZLEMÉNY

„Középkori templomok útja study tour”- t szervezett az SZSZBMFÜ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával 2016. június 21-24. között. Célunk továbbra is az, hogy felkeltsük az érdeklődést a Kárpát-medence észak-keleti részének (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Partium, Kárpátalja) egyedülálló vallási és kulturális öröksége iránt.

Határon túli és határon inneni sajtóorgánumok képviselőinek  mutattuk be Magyarország legkeletibb megyéjét, annak történelmi vonatkozásait.  Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és a határon túli területek máig őrzik a középkor legkiválóbb művészeti emlékeit: azokat  a templomokat, amelyekből a legtöbb maradt fenn a Felső-Tisza-vidéken. A ma is romantikus természeti környezetben még felfedezhető az egykori lápvilág nyoma. A vizek által körbezárt, oltalmat adó helyeken számos egyedi hangulatú kis templom áll, ezek nagy száma és díszítettsége  indokolta a Középkori templomok útja  tematikus út létrehozását. Ezzel és ennek újszerű, innovatív megoldásaival kívánjuk a médiumok munkatársai és  rajtuk keresztül a  turisták figyelmét felhívni a megye egészét jellemző sokszínűségre, kiváló idegenforgalmi adottságokra. Ezek mellett arra is, hogy a Magyarországon fellendülőben lévő  kerékpáros túrizmusnak igen jó terepe  az ország keleti része, a Felső-Tisza-vidék. A falvak egymáshoz való közelsége, a kerékpáros úthálózat kiépítettsége (a gátak ilyen módon történő hasznosítása) és a falusi vendéglátás vonzza a turistákat, s az egyházi örökség mellett további épített, természeti és kulturális örökség megismerésére van lehetőség.
A két napos program Máriapócson kezdődött, Magyarország, sőt az egész Kárpát-medence egyik legjelentősebb zarándokközpontjában. A csoportot itt köszöntötte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke – arra helyezve a hangsúlyt, hogy a megye turisztikai fejlesztése tovább folytatódik. Magáról a programról, a Középkori templomok útja tematikus útról, annak építészeti vonatkozásairól a tiszaszentmártoni református templomban hallhattak  a résztvevők, akiket láthatólag lenyűgözött  a program komplexitása. Lónyán a tanulmánykötetek szerzője vázolta a feltárások történetét, Csarodán, Tákoson pedig a helyiek mutatták be templomukat. Első kézből kaptak információkat Cégénydányádon a felújításról és a múlt örökségéről, hiszen a kastély ezekben a napokban válik hivatalosan is látogathatóvá. Ezután egy rövid kerékpártúra következett, vagyis ízelítő abból, miért is az egyik legalkalmasabb eszköz a kerékpár a vidék megismerésére.  Egyöntetű volt a reakció: kerékpárral folytatni még! Gyügye, Szamosújlak  Európa Nostra Díjas és Szamostatárfalva református kistemplomaiból Nagyszekeres műemléktemplomához már ismét busszal jutott tovább a csoport, ahol a Magyar Turisztikai Ügynökség Észak- és Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója világította meg a Középkori templomok útja program helyét a turisztikai térképen. Meg is fogalmazódott a jelen lévő sajtó-munkatársak részéről a kérdés: hogyan válik ebből turisztikai csomag, kik és hol értékesíthetik és főleg hogyan jut el a hagyományokat és érdeklődést tekintve vagy a fizetőképes kereslet szemszögéből releváns külföldi országokba a híre?

Szaklapok és közszolgálati médiumok,  egyházi orgánum és külföldi lapok munkatársaitól  -  Kijevből, Beregszászból, Kassáról, Kolozsvárról, Brüsszelből és itthonról - várjuk ezúttal a híradást, azt, hogy általuk sokak érdeklődését felkelti  e tematikus út: a  Középkori templomok útja

2016-06-28 11:26:53