A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

 Középkori Templomok Útja

SAJTÓKÖZLEMÉNY

amely egy, a Kárpát-medencében egyedülálló vallási és kulturális örökséggel szeretné mélyrehatóan megismertetni az érdeklődőket. A Középkori templomok útja egy komplex hosszú távú fejlesztési program, amely több ütemből épül fel. Ez a tematikus útvonal hivatott bemutatni a valaha egy történeti régiót alkotó, Északkelet- Magyarország, Kárpátalja, valamint a Partium középkori egyházi örökségét. Az útvonal területileg a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg, a romániai Szatmár és az ukrajnai Kárpátalja megyén halad keresztül, amelyet behálózzák közös történelmi gyökerek. Kárpátalja középkori templomai jelentik a nyugati kereszténység keleti határvonalát, itt ér véget gótika és veszi kezdetét a fa templomok földje és az ortodoxia. A viharos történelmű Kárpátalján viharos múltja volt a templomoknak is. Sokuk elpusztult a tatárjárás után, a reformáció előretörésével sorra a protestánsokhoz kerültek, számos leégett a kora újkor szabadság küzdelmeiben, a szovjet időkben, több esetben Isten házából ateista múzeum lett. Mára az idő, a történelem megnyugodott és az egyházi örökség turista látványossággá vált. 
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, középkori templomokban Magyarország egyik leggazdagabb vidéke, a középkori templomoknak itt olyan sűrű hálózatuk maradhatott fent, amely egyedülálló. Szatmár és Bereg középkori egyházi örökségének egyedi hangulatát idézik a kisméretű templomok, a melléjük épített fa harangtornyok, a gazdagon fennmaradt középkori freskók, a festett karzatok, a díszes kazettás mennyezetek, faragott szószékek. Az Alföld középkori templomainak nagy része a török dúlások áldozatává vált. Ez a vizek által körbezárt vidék azonban távol tartotta magától a hódító hadakat, az idegen kultúrákat. Így maradhattak fent páratlan gazdagságukban és szépségükben ezek a kis középkori templomok, amelyek ékszerdobozai ennek a vidéknek.
2012 márciusában a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. és a Kárpátaljai Megyei Tanács partnerségében, a Magyaroszág-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI program támogatásával, az Európai Unió társfinanszírozásában indult el az addig csak a történeti Szatmár területére kiterjedő útvonal bővítése. A program folytatásaként újabb 32 templom kerül bekapcsolásra, 17 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 15 pedig Kárpátalja megye területéről. A bővítés Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Beregi, Felső-szabolcsi és Közép-nyírségi részét érinti, Kárpátalja területéről pedig a magyar-ukrán határszakaszhoz közel eső, többségében magyar lakta területek kerültek bekapcsolásra, ahol nagyfokú volt a középkori egyházi műemlékállomány. Az útvonal kiterjesztése során Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területéről Anarcs, Beregdaróc, Beregsurány, Csaroda, Lónya, Laskod, Márokpapi, Szabolcs, Székely, Tákos, Tornyospálca, Vaja, Vámosatya református valamint Baktalórántháza és Kisvárda római katolikus templomai kerültek be az útvonalba. Kárpátaljáról pedig Akli, Bene, Csetfalva, Feketeardó, Huszt, Kismuzsaly, Nagybégány, Palágykomoróc, Técső és Visk református, Beregszász, Munkács, Nagyszőlős római katolikus, valamint Gerény és Ungvár görög katolikus templomai váltak a Középkori templomok útja részévé. Az útvonalfejlesztés hatására a tematikus útvonal három ország területét szeli át, ezáltal a Kárpát-medence egyik meghatározó tematikus útvonala jön létre. 
A második ütem összességében kutatási és marketing célokat jelölt meg és teljesített, vagyis lezajlottak a termékfejlesztéshez szükséges alapkutatások és megtörtént a tematikus útvonal piacra vezetése. Középkori templomok a Tiszától a Kárpátokig címen megszületett az a nagyszabású tudományos kötet, amely az útvonal fejlesztés által érintett terület emlékanyagát dolgozza fel. Hihetetlen részletgazdagságban, közel 500 oldalon ismerteti a nagyközönség számára a Felső-Tiszavidék és Kárpátalja középkori egyházi örökségét az rendkívül illusztris könyv, amelyet az ország legelismertebb kutatói jegyeznek. A Középkori templomok útja program többek között ennek a szakmai munkának megvalósulását is segítette. A mű mindenképpen hiánypótló értékű és biztosak lehetünk benne, hogy még sokat hallunk róla. A program részeként több Kárpátaljai templomban indultak feltárások, ebből a palágykomoróci, a visk és a huszti református templomok esetében páratlan szépségű középkori freskók kerültek elő a vastag mészvakolatok alól. 
A program keretében megrendezésre kerülő szimpóziumok, szakmai rendezvények rendkívül eredményesnek mondhatóak és mindenképpen fordulatot jelenthetnek a Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vallás és örökségturizmusának fejlesztésében. Illetve fordulatot jelenthet a határon átnyúló örökségvédelmi, művészettörténeti szakma együttműködésében, amelyre korábban nem volt példa. 
Nagyszabású promóciós munka vette kezdetét Szabolcs-Szatmár-Bereg és Kárpátalja megye középkori templomainak népszerűsítésére, melynek részeként 2013. május 7.-8-án egy study tour-ral egybekötött konferencia keretében, Magyarországról és Kárpátaljáról érkező újságíróknak ismertetik az útvonal fejlesztői magát a Középkori templomok útja programot és bemutatják az útvonal legszebb ékszerdobozait. Emellett egy komplex marketing munka indult, hogy minél több ismerhessék ezt a káprázatos egyházi örökséget. Már ebben az utazási szezonban 32 000 kiadvány várja a turistákat szerte a Középkori templomok útja mentén. A kiadványok 16 illusztrációkban gazdag oldalban, négy nyelven mutatják be a templomjáróknak a középkori egyházi örökségét. Az útvonalhoz tartozó templomok elé több nyelvű információs táblák kerültek elhelyezésre, amelyek a turisták tájékozódását hivatottak segíteni. Kibővült és megújult a Középkori templomok útja honlapja, amely a www.temple-tour.eu oldalon érhető el. A honlapon elérhető az a film, amely ezzel a páratlan örökséggel ismerteti meg az érdeklődőket. 
A tematikus útvonal Magyarország, Kárpátalja és Szatmár megye vonatkozásában olyan vonzerőkre, műemléki és művészettörténeti értékekre hívja fel a figyelmet, amelyek korábban nem integrálódtak a turisztikai kínálat közé, új területeket kapcsol be a turizmus vérkeringésébe. Az Magyar Turizmus Zrt., az Észak-alföldi Régió kiemelt kulturális és turisztikai értékévé nyilvánította a „Középkori templomok útját” 2012 végén. 
A Középkori templomok útja rendkívül perspektívákkal rendelkezik, ezt igazolja, hogy már 2012. végén elindult a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Királyhágómelléki Egyházkerület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Ügynökség együttműködésében az a közel másfél millió eurós beruházás, amely 20 templom műemléki helyreállítását és látogatóbarát fejlesztését célozza az útvonal mentén. 

www.temple-tour.eu
 http://www.facebook.com/kozepkoritemplomokutja

2014-07-10 21:40:18