A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

 Középkori Templomok Útja

Történelmi emlékhelyek örökségtúra - 2016. augusztus 13-14.

Történelmi emlékhelyek örökségtúra - Út legendák, csodák, földi és égi palotái között”– ezzel a címmel  szervez az SZSZBMFÜ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség közösen a Europe Direct Tájékoztatási Központtal két napos szervezett,  nyílt kerékpártúrát a Dél-Nyírségben, Nyíregyházától Nagykárolyig. Az augusztusi túrára még lehet jelentkezni!

A Nyírség történelmi főutcáján haladunk Nyíregyházától Nagykárolyig, monumentális emlékek és középkori templomok között, át őslápon (jégkorszaki reliktumokon), történelmi sétányon. Ősi nemesi családok múltjának újjáépített, vagy korhűen megőrzött épületeit, nyughelyüket vagy életüket, munkálkodásuk nyomát őrző, rangos történelmi helyeket járhatunk be: kastélyt s templomot. Olyan családokét, akik formálták a magyar történelmet és meghatározták a térség épített örökségét.

Időutazásunkat, Kállay Miklós egykori miniszterelnök életének egyik meghatározó helyszínén Kállósemjénben kezdjük, ahol  a Kállayak ’20-as ’30-as éveit idézi a most helyreállított kúria. A szomszédos Máriapócsra a könnyező Szűz Mária százezreket vonz. Mi sem hagyjuk ki a kegytemplomot, a búcsújáró helyet több mint 300 éve keresik fel folyamatosan a zarándokok. Innen északra, egy dombon áll Ófehértó római katolikus temploma, monumentális középkori freskókat őrizve – aki belép, meglepődik hatalmasságán. Örökségtúránk következő állomásán Nyírbátorban titkok és legendák nyomába szegődünk, megtudhatunk mindent a  Báthoryakról, akikhez történelmi, művészettörténeti, hitbéli, s rejtélyes történetek kapcsolódnak. Nyírbátorban megtekintjük Magyarország egyik leghíresebb gótikus eredetű református templomát és a minorita szerzetesrend barokk oltárát. Ezt követően a bátorigeti őslápot, a Kárpát-medence egyik leghíresebb jégkorszaki reliktumát fedezzük fel. Báthoryak után Károlyiak nyomába indulunk, akik a Kaplony nemzetség leszármazottai, az egyik legősibb magyar nemesi család, melynek első ismert rezidenciája - Nagykárolyban -  a török időkben végvárként szolgált, később a várból lett kastély a szatmári béketárgyalások, majd a békeokmány aláírásának helyszíne volt. A közelben van a Károlyi család nyughelye, a kaplonyi római katolikus templomban, melyet felkeresünk a túra során. Mellette, Bere református temploma a Történelmi emlékhelyek örökségtúra kihagyhatatlan állomása, hiszen a 2013-ban lezajlott felújítás során előkerült  középkori elemekkel a berei templom Szatmár egyik legérdekesebb és egyetlen középkori falképét őrző temploma.  A partiumi szakasz  utolsó  vonzereje Csomaköz, a megmentett templom, ahol gyülekezet híján templom-és helytörténeti kiállítás és az egyik Napóleoni háborús hadvezér kriptája látható.

Miközben a természet és a történelem változásait követjük nyomon, aközben részesei leszünk egy időutazásnak a művészetek történetében a gótika, a reneszánsz és a barokk világán át.

További információk az örökségtúrával kapcsolatban: https://www.youtube.com/watch?v=2gntQNfhmG4

 

 

Program

1.nap (08.13. szombat)Teljesítendő táv: 92 km.

Gyülekező:  6:30-tól,  Nyíregyháza, Kállói út 16.  ( Aldi parkolója.)
Indulás: 7:00 órakor. 

Útvonal: Nyíregyháza – Nagykálló (13,5 km) – Kállósemjén (7,5 km) – Máriapócs (9,8 km) – Ófehértó (8 km) – Nyírbátor (14 km) – Bátorligeti Ősláp (13,8 km)  -  Nagykároly, Románia (25,4 km)

Látnivalók: 1. Kállósemjén, Kállay-kúria; 2. Máriapócs, görög katolikus kegytemplom; 3. Ófehértói római katolikus templom; 4. Nyírbátor, református és minorita templom, várostörténeti sétány, Báthory Várkastély és Panoptikum; 5. Bátorligeti Ősláp; 6. Nagykároly, Károlyi-kastély és történelmi városközpont

2.nap (08.14. vasárnap)Teljesítendő táv: 62 km.

Útvonal: Nagykároly, Románia - Kaplony, Románia (4,6 km)–Bere (14,9km) – Csomaköz (1km) – Nyírbátor (36,6 km)

Látnivalók: 8. Kaplony, római katolikus templom a Károlyi család nyughelye 9. Csomaközi református templom  10. Berei református templom 


Információk

Költségek: A túra önköltséges. A szervező sem regisztrációs díjat sem részvételi díjat nem számít fel.

Az első ötven jelentkező egyedi arculattal ellátott ajándék kerékpáros pólóban részesül!

Felszerelés: A KRESZ - előírásnak megfelelő kerékpár!
Esővédő ruházat, kerékpárjavító szerszám, elsősegélycsomag, láthatósági mellény, kesztyű, fejvédő, tartalék tömlő, hátizsák/kerékpáros táska, elemlámpa.

Jelentkezés és érdeklődés: 2016. július 31-ig személyesen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. Nyíregyháza,  Benczúr tér 7. szám alatt Demeter Zsuzsánál, a dzs@szszbmfu.hu e-mail címen vagy a 30/466-5274-es telefonszámon.

Túravezetők: Deák Attila, Dobos Péter

A túrát rossz idő esetén is megtartjuk.

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel  nem léphet fel.

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

www.templomut.hu; www.temple-tour.eu

 

A LETÖLTHETŐ TÚRAKIÍRÁSÉRT KATTINTSON IDE!

2016-07-19 10:52:10