A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

 Középkori Templomok Útja

Tündérmező megújuló öröksége kerékpártúra - kulturális expedíció a Rétközben

2015. szeptember 19.(szombat)

 

A Kulturális Örökség Napján, 2015. szeptember 19.-én, túravezetéssel és idegenvezetéssel ellátott, egy napos nyílt kerékpártúrát szervez a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft keretein belül működő Europe Direct Iroda. A kerékpártúra Nyíregyházáról indul és a Rétköz kulturális örökségét tárja fel. Célunk, hogy megismerjük/megismertessük közvetlen környezetünk látványosságait, amelyek karnyújtásnyira sorakoznak tőlünk. A Rétközön halad keresztül a térség egyik leghosszabb, egybefüggő kerékpárútja, amely számos örökségértéket fűz fel. Ezek az örökségértékek az elmúlt években az Európai Uniós források jóvoltából megújultak és turistacélponttá váltak. Csatlakozz te is a rétközi kulturális expedícióhoz!

 

A túráról…

A kerékpártúra Nyíregyházáról a Kossuth térről indul és Tokajig tart az alábbi útvonalon:

Útvonal: Nyíregyháza – Nagyhalász – Paszab – Tiszabercel – Gávavencsellő – Szabolcs – Rakamaz-Tokaj

A túra teljes hossza: 52 km.

Indulás: 2015. szeptember 19.  9:00-kor.

Gyülekező kerékpárral 8:30-tól Nyíregyházán, a Kossuth téren a Kossuth szobornál. A résztvevők várható száma 50 fő. A túrára 12 év fölöttiek jelentkezését várjuk szerte az országból. Mivel több túravezető kíséri a csoportot, alkalmazkodunk a jelentkezők felkészültségéhez.

Visszaút: Vonattal, vagy kerékpárral lehetséges. A vonat Tokaj vasútállomásról 17:43-kor indul vissza Nyíregyházára. A kerékpárszállítás miatt szükséges megrendelni a vagont, ezért kérjük jelezni az utazási szándékot a dzs@szszbmfu.hu címen szeptember 10-ig. A vasúti utazást igénybevevők jelezzék, hogy van-e utazási kedvezményre feljogosító okiratuk, igazolványuk.

 

A programról…

A túrával a Rétköz kulturális, ipartörténeti, építészeti-  és  népi örökségének megismerését tűztük ki célul. Azokat a turista célpontokat vesszük sorra, melyek európai uniós források segítségével újultak meg. Túránk során érintjük Nagyhalászban a Csuha-Kállay Kúriát, ahol Kállay Miklós egykori miniszterelnök töltötte gyermekkora egy részét és kétségkívül a Rétköz egyik legszebb kúriája. Tiszabercelen a magyar felvilágosodás úttörőjének, Bessenyei Györgynek az emlékházához látogatunk el, de emellett megtekintjük megyénk legrégebbi, műemléki védettségű egykori gőzüzemű  szivattyútelepét. Megállunk a paszabi szőttes háznál is, ahol a világhírű Paszabi szőttes készül. Gávavencsellőn az egykor virágzó sváb kultúra emlékeivel találkozunk, a sváb házban megismerkedhetünk a svábok bejövetelével, mindennapjaival és gasztronómiájával.
Kortörténeti utazásunk végén a legrégebbi időkbe megyünk vissza, egészen a Honfoglalás korába. Szabolcson ugyanis felkeressük Közép-Európa legnagyobb épségben maradt földvárát, ellátogatunk Szabolcs  árpád-kori templomába, ahol Szent László törvényei születtek. Szabolcson nem hagyható ki a Mudrány kúria, amely visszarepít bennünket a XIX. századi nemesség mindennapjaiba. Utunk végén Tokaj varázslatos hangulatú utcáin haladunk végig.

 

Jelentkezési határidő: 2015. szeptember 10.

Személyesen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. Benczúr tér 7. szám alatt Demeter Zsuzsánál, hétfőtől-péntekig 8.00 – 14.00, vagy  a dzs@szszbmfu.hu e-mail címen a regisztrációs lap kitöltésével.

 

Az első 50 regisztráló pólót kap ajándékba!

 

Költségek:  A túra  önköltséges, azonban az ebédet ingyenesen biztosítjuk, amely a sváb gasztronómia jegyében fog telni Gávavencsellőn a Svábházban.               

A teljes áru vonatjegy Tokaj – Nyíregyháza között 650 Ft, kerékpárjegy 235 Ft.

 Belépők: Tiszabercel Bessenyei emlékház 200 Ft, Szabolcsi földvár és református templom 500 Ft, diákoknak 300 Ft.

 

Felszerelés:

A KRESZ előírásnak megfelelő kerékpár! (Jól működő fékberendezések, első fehér színű és hátsó piros színű lámpa, prizmák, csengő). Kérünk minden jelentkezőt, hogy a túra előtt nézze/nézesse meg szervizzel a kerékpárját.

További felszerelések: esővédő ruházat, kerékpárjavító szerszám, pumpa, tartalék tömlő, elsősegélycsomag, láthatósági mellény, kesztyű, fejvédő, hátizsák/kerékpáros táska, élelmiszer, víz.

 

Túravezetők: Bálint János (Nyírségi Turista Egyesület), Deák Attila és Dobos Péter (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési  és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft.)

 

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel  nem léphet fel.

2015-09-07 09:04:30