A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

 Középkori Templomok Útja

Általános- és középiskolai tanárok részére szervezett study tourt

Általános- és középiskolai tanárok részére szervezett  study tourt az SZSZBMFÜ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. keretein belül működő Europe Direct Tájékoztató Központ azzal a céllal, hogy a pedagógusok még közelebbről megismerjék  és diákjaiknak továbbadják ismereteiket  a Felső-Tisza-vidék kulturális örökségéről.

Mint már ismert, a „Tündérmező öröksége – Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken„  című sikeres pályázattal Magyarország legígéretesebb úti célja lett –e  vidék. Ez azt is jelenti, hogy  nem csak az országos körforgásba kerülünk be, hanem az európai kapuk is kinyílnak hamarosan  és várhatóan még többen lesznek kíváncsiak  az itt lévő vonzerőkre.  Ugyanakkor nem titkolt szándékunk az, hogy a turisták mellett a helyi közösségek, a fiatalok, az általános- és középiskolás korosztály is megismerje közvetlen környezete adottságait, épített- és természeti örökségét, amelyhez a pedagógusok segítségével lehet elsősorban és szélesebb körben eljutni. A szombati rendezvény előadásai tehát bemutatták a megyében és határon túl megújult templomokat, várakat, kastélyokat és mivel a sűrű  kerékpárút-hálózat, az  alacsony forgalmú  közutak és a kerékpározásra kiválóan alkalmas folyó menti  leaszfaltozott gátrendszer jellemzi e vidéket,  a résztvevő pedagógusok is kaptak ízelítőt, vagyis  egy rövidebb szakaszon (Cégénydányád, Gyügye és Szamosújlak között) kerékpározhattak, megtapasztalva azt is, hogy  a gátakon biciklizni nem csak biztonságosabb de az élmény is különlegesebb. Ami miatt ez a vidék ennél még kedveltebb úti cél lehet, az pedig az, hogy a kultúra és sport kiváló ötvözetét kínálja, hiszen a kerékpározás mellett a másik aktív turisztikai területen, a vízi turisztikában is nagyszabású fejlesztések várhatók. Számos vízitúra megállóhely létesül például a Túr mentén (Sonkádon, Panyolán, Kölcsén, Túristvándiban és  Kömörőn) illetve a Tiszán még továbbiak. Tehát komplex  módon fejlődik a Felső-Tisza-vidék, a 64 templomból álló Középkori templomok útja program  pedig igazi turisztikai célponttá válva  a látogatónak így nemcsak kulturális élményt kínál.

A programban részt vett az aktív turisztikáért felelős kormánybiztos és képviseltette magát a Kajak-Kenu Szövetség is. Révész Máriusz aktív turisztikáért felelős kormánybiztos a kerékpáros-, Baráth Gergely és munkatársa egyebek mellett a vízi vándortáborokról tájékoztatták a pedagógusokat, akik kreditpontokért cserébe vállalhatják majd az ehhez kapcsolódó képzéseket.

Az október 14-én, szombaton tartott study tourra 40 pedagógus regisztrált, többségében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből és néhányan a szomszédos Hajdú-Biharból. 

2017-10-18 09:02:00