A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

 Középkori Templomok Útja

EDEN study tour

Az eddigi  - több mint tíz éve futó – EDEN pályázat nyertesei vettek részt azon a két napos study touron , amelyet ezúttal a győztes, Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken pályázati partnerek szerveztek számukra.

Az Európai Bizottság 2006-ban indította útjára a Kiváló Európai Desztinációk nevű projektjét, amely az európai kontinens természeti, kulturális  és szellemi örökségének sokszínűségét hivatott bemutatni a turisták számára. A pályázat keretében az Európai Unió tagállamaiban - évente változó témakörben választanak ki nemzetenként egy-egy kiváló desztinációt. Magyarország a kezdetektől aktív résztvevője a programnak. 2007-ben az Őrség,  hazánk legnyugatibb vidéke  lett Magyarország   legjobban fejlődő vidéki desztinációja. A következő évben Hortobágy  Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációja cím birtokosa lett. Írottkő Naturpark következik a sorban, ez a terület Magyarország legjobb ökoturisztikai desztinációja címet kapta meg 2009-ben. A Tisza-tó Magyarország legjobb  természetes vízű desztinációja 2010-ben lett,  ezután a Mecsek következett, mint a „régi értékek, új funkciók „  tevékeny gyakorlója. 2013-ban  az akadálymente turizmus volt a központi téma, ebben Kaposvár bizonyult a legjobbnak a belváros tudatos átalakítása, akadálymentesítése révén.   2015-ben a Mecsek Zöldúton élő helyi közösségek hagyománytiszteletükkel,  helyi termékek előállításával  és különleges  programokkal érdemelték  ki az „egy csipet Magyarország”  témában a nyertes desztináció  díjat. Ezután következett a „Magyarország legígéretesebb úti célja” cím elnyeréséért folytatott küzdelem, melyben a Tündérmező öröksége, Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken c. pályázat hagyta maga mögött a  székesfehérvári, gyulai vagy veszprémi versenytársakat.
A Magyar Turisztikai Ügynökség részéről Máthé Kinga igazgató is részt részt a study touron, hiszen az EDEN pályázat magyarországi lebonyolítója  az MTÜ, mely az Európai Unióval közösen finanszírozza a pályázat kiírását, lebonyolítását. Az elismerés mellett az is cél, hogy új lendületet kapjon a nyertes desztináció – fogalmazott az MTÜ igazgatója. Máthé Kinga hozzátette: itt a Felső-Tisza-vidéken a saját, helyi kézzelfogható kulturális értékekre alapozva jött létre a speciális turisztikai kínálat, a Középkori templomok útja, mely  ezzel a megmérettetéssel valóban új lendületet kaphat, a benne és érte dolgozók pedig  további  megerősítésre számíthatnak, hiszen közös cél, hogy mind több turista látogasson e vidékre, segítve ezzel a helyi termelők, vendéglátók, szállásadók megélhetését is. A két napos study tour Vásárosnaményból indult, a tákosi, csarodai templomok megtekintése után egy pálinkakóstolással egybekötött bemutatón vett részt a csapat, estére Tiszacsécsére érkezve a  Móricz Zsigmond tiszteletére berendezett emlékház megismerésével zárult az aznapi program. Pénteken a megye híres ipartörténeti emléke, a túristvándi vízimalom nyűgözte le az érdeklődő szakembereket, majd Gyügye Europa Nostra díjas temploma. Cégénydányádon elismerést váltott ki a felújított kastély, a nap végén pedig Nyírbátor monumentális műemléke, a református  templom.
Megismerhették a jó szatmári ételeket és vendéglátást is és mindannyian úgy búcsúztak: visszajönnek még erre a vidékre, mely valóban kevéssé ismert célpontja a turistáknak, pedig nyugalmával, kulturális értékeinek sokaságával, kiépülő szolgáltatásaival a Felső-Tisza-vidék Magyarország legígéretesebb úti célja lehet! 

2017-11-20 13:49:55