A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

 Középkori Templomok Útja

Megújuló örökség – templomok, kastélyok, várak

Ismét széles körben ismerhették meg az érdeklődők Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kulturális örökségét, a várható fejlesztéseket, azok irányait a fejlesztéspolitikában a keddi turisztikai konferencián, melyet az SZSZBMFÜ Nonprofit Kft. és az itt működő Europe Direct Tájékoztató Központ szervezett.

Az egész térség legszebb épületének nevezte a  konferencia helyszínéül szolgáló Megyeházát Latorcai Csaba, a Társadalmi és örökségvédelmi ügyekért valamint  kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár.  A régészeti örökség védelméről szólva elmondta: nagyon fontos a mentő, megelőző szemlélet. Az a kormánydöntés pedig a napokban várható, mely alapján kimondatik, hogy csak a megfelelő gyűjtőkörrel rendelkező múzeumok végezhetnek régészeti feltárásokat. A helyettes államtitkár szólt az épített örökségről és azt hangsúlyozta: annak megőrzése, megismerése, áthagyományozása mindenkinek feladata. Említést tett a népi építészeti programról, mely révén 40 ingatlan újul meg az erre elkülönített 300 millió forintból ebben az évben.

A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Fekete Károly a megújuló református műemlékekről tájékoztatta a hallgatóságot. A Középkori templomok útja tematikus út részét képező műemlékek egy része a TOP másik része, egy új tematikus út,  a Reformáció öröksége kulturális úthoz kapcsolódó pedig a GINOP forrásaiból kap lehetőséget nem csupán feltárásra, felújításra hanem turisztikai célú hasznosításra is.

Kisvárdán jelenleg a régészeti kutatások folynak – a Nemzeti kastély-és várprogram elindulásával  húsz kastély és 19 vár  nyeri vissza eredeti- vagy majdnem eredeti alakját, csupa modern tartalommal  megtöltve – erről Virágh Zsolt, a Nemzeti Kastély- és Várprogram miniszteri biztosa beszélt a konferencián. Kiemelte, hogy fordítani szeretnének az eddigi trendeken, és főként a látogatóbarát fejlesztésektől várnak további  látogatószám növekedést a helyi adottságokra épülő attrakciók, az un. védjegyek, az egyedi attrakciók és a rendezvényeket kiszolgáló infrastruktúra mellett.

Savanyú Adrián a Miniszterelnökség Nemzetközi Helyettes Államtitkárság főosztályvezetője részletes tájékoztatást adott a határmenti  pályázati programokról. A hét határon átnyúló, a két transznacionális és a négy interregionális  program teljes költségvetése több mint 1600 millió euró, melyek között hangsúlyos helyet foglal el a természeti, kulturális és épített örökség rehabilitációja.

A konferencia után ugyanazon a helyszínen, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöke invitálására, az építő-tervező Alpár Ignácra emlékezve – róla elnevezett,  a Megyeháza Bessenyei Nagyterme melletti egykori „102”-es felújítás utáni ünnepélyes átadásával zárult a program. 

2017-11-16 09:09:03